Spara i PDF/A

PDF Editor låter dig spara dokument i PDF/A, ett format som är avsett för långsiktig lagring.

PDF/A-dokument innehåller all information som krävs för att visas korrekt:

• Alla typsnitt är inbäddade i dokumentet (utom osynlig text).
  • Endast inbäddade typsnitt används.
  • Färger visas korrekt oavsett enheten.
  • Metadatan som används i dokumentet efterlever tillämpliga standarder.

Följande stöds inte:

• ljud, video och 3D-objekt
  • script
  • kryptering
  • länkar till externt innehåll
  • upphovsrättsskyddat innehåll (t.ex. LZW).

Spara ett PDF-dokument i PDF/A:

1. Klicka på Fil > Spara som > PDF-dokument.... Alternativt kan du klicka på knappen på huvudverktygsfältet och sedan på PDF-dokument....
  2. Ange ett namn och en plats för ditt dokument i dialogrutan som öppnas.
  3. Välj Skapa PDF/A och välj sedan en PDF/A-version från rullgardinslistan.
  4. Klicka på Spara.

Du kan skapa PDF/A-kompatibla dokument från olika format. Se även: Skapa PDF-dokument.

PDF/A-versioner

PDF/A-1

PDF/A-2 PDF/A-3
A B, A, U B, A, U
  • 2005: PDF/A-1 är baserat på PDF 1.4 och stöder följande funktioner:
    • A - tillgänglighet - ytterligare dokumentkrav (taggar)
    • B - grundläggande - grundläggande efterlevnadsnivå

ISO 19005-1:2005 (Cor 1: 2007, Cor 2: 2011).

• 2011: PDF/A-2 är baserat på PDF 1.7 och har stöd för ytterligare egenskaper:
    • U - Unicode
    • JPEG2000-komprimering
    • transparens
    • PDF/A-bilagor
    • digitala signaturer

ISO 19005-2:2011.

• 2012: PDF/A-3 stöder ytterligare egenskaper:
    • filbilagor i alla format

ISO 19005-3:2012.