Opslaan als PDF/A

Met de PDF-editor kunt u documenten opslaan als PDF/A, een indeling voor voor langdurige opslag.

PDF/A-documenten bevatten alle informatie die nodig is voor een correcte weergave:

• Alle lettertypen worden ingesloten in het document (met uitzondering van niet-zichtbare tekst).
  • Er worden alleen lettertypen gebruikt die kunnen worden ingesloten.
  • Kleuren worden op elk apparaat correct weergegeven.
  • De metadata in het document voldoen aan de toepasselijke normen.

Het volgende wordt niet ondersteund:

• audio, video en 3D-objecten
  • scripts
  • codering
  • koppelingen naar externe inhoud
  • auteursrechtelijk beschermde inhoud (bijvoorbeeld LZW).

Zo slaat u een PDF-document op als PDF/A:

1. Klik op Bestand > Opslaan als > PDF-document. U kunt ook klikken op de knop op de hoofdwerkbalk en vervolgens op PDF-document.
  2. In het dialoogvenster dat wordt geopend, geeft u een naam en locatie op voor uw document.
  3. Selecteer PDF/A aanmaken en selecteer vervolgens een PDF/A- versie in de vervolgkeuzelijst.
  4. Klik op Opslaan.

U kunt PDF/A-documenten maken van verschillende indelingen. Zie ook: PDF-bestanden maken.

PDF/A-versies

PDF/A-1

PDF/A-2 PDF/A-3
B, A B, A, U B, A, U
  • 2005: PDF/A-1 is gebaseerd op PDF 1.4 en ondersteunt de volgende functies:
    • A – toegankelijk – aanvullende documentvereisten (tags)
    • B – basic – basaal compliance-niveau

ISO 19005-1:2005 (Cor 1: 2007, Cor 2: 2011).

• 2011: PDF/A-2 is gebaseerd op PDF 1.7 en ondersteunt de volgende functies:
    • U - Unicode
    • JPEG2000-compressie
    • transparantie
    • PDF/A-bijlagen
    • digitale handtekeningen

ISO 19005-2:2011.

• 2012: PDF/A-3 ondersteunt aanvullende functies:
    • bestandsbijlagen in elke indeling

ISO 19005-3:2012.