Alternativ för bildbehandling

För att anpassa hur sidor skannas och öppnas i ABBYY FineReader kan du:

Du kan antingen välja de önskade alternativen när du öppnar ett PDF-dokument, bilder eller skanningar i Ny uppgift-fönstret eller på fliken Bildbehandling i dialogrutan Alternativ (klicka på Verktyg > Alternativ... för att öppna dialogrutan).

Alla ändringar du gör i dialogrutan Alternativ kommer enbart tillämpas på nyligen skannade/öppnade bilder.

Fliken Bildbehandling i dialogrutan Alternativ innehåller följande alternativ:

Aktivera bakgrundstolkning i PDF Editor

bakgrundstolkning kommer användas för alla sidor du öppnar i PDF Editor. Bakgrundstolkning låter dig också söka och kopiera text i dokument som inte har något textlager (t.ex. dokument som enbart innehåller skanningar eller som skapats från bilder). Inga permanenta ändringar görs av själva dokumentet.

På den här fliken kan du också ange OCR-språk.

Om du vill aktivera att andra användare kan utföra textsökningar i det här dokumentet klickar du på Fil > Tolka dokument > Tolka dokument...

Automatisk analys och tolkning av bilder läggs till i OCR Editor

Som standard analyseras och tolkas sidor automatiskt, men du kan ändra det beteendet. Följande lägen finns:

• Tolka sidbilder (inklusive förbehandling och analys)
    När bilder öppnas i OCR Editor kommer de bearbetas automatisk med hjälp av inställningarna som valdes i inställningskategorin Bildförbehandlingsinställningar (gäller konvertering och OCR). Analys och OCR utförs också automatiskt.
  • Analysera sidbilder (inklusive förbehandling)
    Bildförbehandling och dokumentanalys utförs automatiskt, men OCR-processen måste startas manuellt.
  • Förbehandla sidbilder
    Endast förbehandlingen utförs automatiskt. Analys och OCR måste startas manuellt. Det här läget används vanligtvis för dokument med komplexa strukturer.

Om du inte vill att bilderna du lägger till ska bearbetas automatiskt kan du rensa alternativet Bearbeta sidbilder automatiskt när de läggs till i OCR Editor.

Detta låter dig öppna stora dokument snabbt, endast tolka valda sidor i ett dokument och spara dokument som bilder.

Förbehandlingsinställningar för bilden

ABBYY FineReader låter dig korrigera vanliga defekter automatiskt på skanningar och digitala foton.

Som standard visar den här dialogrutan tre rekommenderade alternativ:

• Dela motstående sidor
    Dela upp motstående sidor Programmet kommer automatiskt att dela upp bilder som innehåller motstående sidor till två bilder som innehåller en sida vardera.
  • Korrigera sidorienteringen
    Orienteringen för sidor som läggs till i ett FineReader-dokument kommer automatiskt att kännas igen och korrigeras om det behövs.
  • Använd rekommenderade inställningar för bättre OCR
    Programmet väljer och tillämpar de förbehandlingsinställningar du behöver automatiskt.

För att visa alla dessa inställningar klickar du på Visa avancerade inställningar:

• Ta bort bildernas lutning
    Programmet detekterar sneda bilder automatiskt och korrigerar snedheten om det behövs.
  • Räta upp textrader
    Programmet detekterar ojämna textrader på bilder automatiskt och rätar ut dem utan att korrigera trapetsförvrängningar.
  • Korrigera bildupplösning
    Programmet detekterar automatiskt och bestämmer den bästa upplösningen för bilder och ändrar bildupplösningen om det behövs.
  • Detektera sidkanter *
    Programmet detekterar och beskär bildkanter automatiskt.
  • Gör bakgrunden vit *
    Programmet gör bakgrunder vita och väljer den bästa inställningen för ljusstyrkan automatiskt.
  • Minska ISO-brus *
    Programmet tar bort brus från fotografier automatiskt.
  • Ta bort oskärpa *
    Skärpan på suddiga digitalfoton ökas.
  • Korrigera trapetsförvrängningar *
    Programmet detekterar trapetsförvrängningar och ojämna textrader automatiskt på digitala fotografier och inskannade böcker.
  • Fixa inverterade färger på bild
    När det passar kommer programmet invertera färgerna i en bild så att mörk text skrivs ut på en ljus bakgrund.
  • Konvertera till svartvitt
    Programmet konverterar färgbilder till svartvitt Detta minskar storleken på det resulterande OCR-projektet avsevärt och snabbar på OCR-processen. Vi rekommenderar inte svartvit konvertering av foton, sidor från tidskrifter och texter på kinesiska, japanska och koreanska.
  • Ta bort färgmarkeringar
    Programmet detekterar och tar bort alla färgstämplar och pennmarkeringar för att underlätta tolkning av text som döljs av sådana markeringar. Det här alternativet är avsett för skannade dokument med mörk text på en vit bakgrund. Välj inte det här alternativen för digitalfoton och dokument med färgbakgrunder.

* Endast för digitalfoton

För att enbart visa de rekommenderade inställningarna klickar du på Dölj avancerade inställningar.

Du kan avaktivera alla dessa alternativ när du läser in eller öppnar dokumentsidor och ändå tillämpa önskad förbehandling i bildredigeraren i OCR Editor. Se även: Om din dokumentbild har defekter och OCR-riktigheten är låg.